Fettisdag...

Idag är det Fettisdagen, semlornas dag!
Jag måste ju säga att semlor inte är någon favorit för mig, snarare tvärt om...
Tål inte mandelmassan o grädden mår jag bara illa av, men buller brukar vara okej... =)
Men någon som älskar semlor är mamma... Ja syster min älskar dem hon också...
Så igår kväll tänkte jag ja skulle överaska dem...
Jag ställde mig o bakade GI-Semlor...
Eftersom de går på GI-dieten (mest mamma men syster försöker väl lite pga av socker beroende).
Så tänkte jag Klart de ska få några nyttiga semlor, så imorrse traskade jag iväg o ställde in 2st semlor på deras jobb, får se om de kan lista ut att det va jag som gjort det, hehe troligen kan de det!

Vet inte om jag tycker de verkade så goda, Väldigt nyttiga!
Nästan på gränsen till hårda tycker jag, så mycket fullkorn o nyttigheter ...
Men det är klart man äter dem nog med mycket bättre samvete....
Hoppas de smakar lite gott i alla fall...
Så känner ni också för att frossa i semlor idag, men i alla fall vara nyttiga då tycker jag ni ska baka dessa,
inte alls svåra det kan jag lova er...
Det som tar tid är jäsningen, det andra går fort fort fort...

163040-27


INGREDIENSER
Till 16 st små eller 8st stora.

50 g jäst
3 dl mjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 tsk flytande Hermesetas
1 tsk stötta kardemummakärnor
75 g smör
1 ägg

Till pensling:

1 ägg

Mandelmassa:

100 g sötmandel
2 dl Hermesetas lättströ
inkråm av bullar
¾ dl grädde

Till fyllning:

2 dl grädde

Du behöver också:

bakplåtspapper

SÅ GÖR DU
1. Låt smöret bli rumsvarmt. Värm mjölken till 37°. Lös jästen i lite av mjölken. Häll på resten av mjölken. Tillsätt mjölet, lite i taget. Vispa upp ägget i en kopp. Häll i flytande Hermesetas, strö i den malda kardemumman, klicka i smöret och rör ner ägget. Degen ska bli något lösare än vanlig vetedeg, men fortfarande lite kladdig. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.

2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela varje rulle i 8 eller 4 bitar. Ta dinkelmjöl på händerna och rulla runda bullar. Lägg på plåten och jäs i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

3. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med vispat ägg och ställ in plåten på mittersta falsen i ugnen. Sänk värmen till 225°. Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och har vacker färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär av lock på bullarna när de har kallnat helt. Gröp ut lite av inkråmet i varje bulle.

4. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman mandel, lättströ och inkråm. rör ner grädden lite i taget tills massan fått önskad konsistens. Vispa grädden till fyllningen till fast skum. Fyll bullarna med mandelmassa och klicka eller spritsa grädde ovanpå. Lägg sist på locket.
(Jag fuskade lite o tog färdig mandelmassa, funkar bra det med...)

Lycka till!
O Glad Fettisdag!

http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showdocument&lintDocumentID=1543
Fler goda o annorlunda recept på semlor!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

alexandra86

Ordning och reda, lådvin på fredag...

RSS 2.0