Helg redan?
Men nu ska ja allt ta tag i o blogga lite tänkte jag, trotts att dte är super duper rörigt här på jobbet, så tar jag en liten min rast för o rensa huvet från alla griniga hyresgäster o vissa tjatiga/gnälliga kollegor... *L*
Förra helgen blev en del bakat igen, dels så hade mormor o jag choklad semle fika, de blev inte så goda tyckte jag, men kanske tycker du dem blir godare, eller så va det bara det att jag misslyckades??
Kan nog vara så också, men prova, så får ja veta vad Du tyckte!
Choklad semlor
12st små
75g smör
2½dl mjölk
25g jäst
2msk vaniljsocker
1krm salt
1dl kakao
6½dl mjöl
¾ dl socker
Fyllning
200g mandelmassa
75g mörk choklad (block) smält
1dl sylt
Grädde
3½dl grädde
½-1dl sylt
Så här gör du:
Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
Smula ner jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt vaniljsocker,
Salt, kakao, mjöl och socker. Arbeta samman till en ganska kletig deg. Knåda den ordentligt, antingen 5min i hushållsmaskin eller 10min för hand.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45min.
Ta upp degen på bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till små bullar o lägg dem på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats i minst 30min.
Grädda i mitten av ugnen i 200grader 10-12min. Låt svalna.
Gröp ur en del av inkråmet av bullarna. Blanda med mandelmassa, smälta chokladen, o sylten. Lägg fyllningen i semlorna.
Vispa grädden ganska löst och blanda ner sylten. Spritsa eller klicka grädden på semlorna lägg på locket o njut!!(Kan verka svåra, vilket de inte var!)
Sen i lördags hade Evelina o jag Sushi mys med ananaspaj.. mmm me like!
Det är absolut den godaste paj man kan äta, det går lixom inte o sluta...
Spec, lite ljummen med glass till.. ååååå!!!!!
Något ni verkligen måste prova...
Ananaspaj
150g margarin
3dl mjöl
1dl socker
1tsk bakpulver
Fyllning
2dl creme fraich
½dl socker
1tsk vaniljsocker
1burk krossad ananas
Smält margarinet, ha i mjöl, socker o bakpulver i kastrullen o planda om.
(Går att minska smöret o då istället smörja formen ta ca. 100g isåfall).
Tryck ut pajdegen/smeten i en pajform.
Blanda de övriga ingredienserna o ha i formen.
Grädda ca 25-30min i 175 C.
Servera med glass...(Verkad söt o sliskig men det kan jag lova att den inte är, helt perfekt!)
Får se vad det blir till att laga i helgen, något smaskigt ska vi allt kunna få ihop om jag bara får tiden, fudnerar starkt på o baka lite små kakor, dels till mina beställningar o även så har jag hittat så söta kanel hjärtan som verkar roliga att prova!
Trevlig helg!
vi é ena riktiga mystanter du o ja;)
vi é ena riktiga mystanter du o ja;)
ALEX BAKVERK ÄR BANNEMIG DET BÄSTA JA VET!
a de va de....
Å i helgen blire vetekatten=) smaskensfillibajs!
Å i helgen blire vetekatten=) smaskensfillibajs!
uschäkkta att ja e så hetsig på knappen...
När mina Junis-barn bakade semlor förra året la de i allt de kunde hitta som verkade gott... mandelmassa, banan och annan frukt, nötcreme, sylt, grädde m.m... liiite för mycket för min smak...